PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK

13.12.2023 50

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK

İnsan için dayanıklılık tanımı nedir, bundan başlayalım. Olumsuz yaşantılara, zor durumlara, üzücü olaylara, stres ve baskı altında kaldığımız durumlara uyum sağlayabilmek, doğru baş etme yolları bulabilmek ve bunlara çözüm yolları geliştirebilmek olarak tanımlayabiliriz. Ancak dayanıklı her bireyin hiç üzülmediği, umutsuzluğa kapılmadığı, stres olmadığı gibi yanlış bir düşünceye kapılmamalıyız.

Hayatımızda günlük yaşantımızda başımıza gelen, okulda yaşadığımız stres, aile hayatımız, arkadaşlık ilişkilerimiz, maddi açıdan yaşanan zorluklar, hastalıklar, beklenmedik şekilde başımıza gelen kayıplar, kazalar, felaketler vs. gibi bizi zorlayacak durumlar başımıza gelmekte.

Peki bu durumlarda dayanıklılığımızı arttırmak için nelere ihtiyacımız var?

-          Yetenek ve özgüven

-          Çevre ile iyi ilişkiler

-          Amaç ve plan

-          Uyum sağlama ve pes etmeme becerisi

Psikolojik dayanıklılığımız da nasıl spor yaparken antrenmanlarla vücudumuzun dayanıklılığını arttırabiliyorsak; zayıf yönlerimizden yakınmayarak, kuvvetli yönlerimize odaklanarak artabilir.

Kendimize güvenmek, bilgimizi arttırmak, etrafımızla iyi ilişkiler kurmak, zorluk yaşamadan kaynakları iyi belirleyip plan yapmak, zorlukları aşılmayacak şeyler gibi görmeyip çözüm yolu aramak, değişimi kabul etmek, hedef koymak, bedenimize ve sağlığımıza iyi bakmak, gerektiğinde profesyonel birinden yardım almak, başkalarına yardım etmek psikolojik dayanıklılığımızı arttırma yolunda bize yardımcı olacak önemli unsurlardandır.

Psikolojik sağlamlığınızı arttırma yolunda yardım almak için okul rehberlik servisine başvurarak bu konuda daha fazla bilgi alabilir ve hedef koyma konusunda rehber öğretmeninizden yardım alabilirsiniz.

 

                                                                                                              Rehberlik Servisi

 

 

13-12-2023