Yenilenebilir Enerji Teknolojileri

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri

21.10.2013 3771

21-07-202021-07-202021-07-202021-07-2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Okulumuzda 2013-2014 öğretim yılında Anadolu Teknik Lisesi Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı açılmıştır. Bu alana sınav puan üstünlüğüne göre 34 öğrenci kayıt edilmiştir. Gönen Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ülkemizde bu alanda açılan okullar içinde üretim tesisleri, eğitim araç gereçleri, ve yetişmiş personeli ile fark yaratmaktadır.

 2012-2013 öğretim yılında GMKA ile yapılan "Yenilenebilir Enerjide Eğitim Projesi" kapsamında okulumuzun çatısına şebeke bağlantılı  Güneş Enerji Santrali ve bahçeye Rüzgar Enerji Santrali Kurulmuştur. Proje kapsamında rüzgar ve güneş enerji deney setleri alınmıştır. Ayrıca 20 öğretmenimize eğitici eğitimi, okulumuz elektrik ve makine teknolojisi alanlarından 34 öğrenciye de yenilenebilir enerji eğitimi verilmiştir. 

Okulumuz Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanında Güneş Enerjisi Sistemleri ve Rüzgar Enerjisi Sistemleri olmak üzere 2 dal bulunmaktadır. Alanımızda 10. Sınıf ve 12. Sınıf olmak üzere 35 öğrencimiz eğitim görmektedir. Alanımızın nitelikli olması sebebiyle öğrenci alımları sınavla yapılmaktadır. Alanımız iki atölye ve bilgisayar laboratuvarından oluşmaktadır. Alanımızda uygulama ağırlıklı eğitime öncelik verilmektedir. Alanımızı tercih edecek öğrencilerimizin el becerilerine ve sayısal zekaya sahip olması başarılı olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda elektrik-elektroniğe, bilgisayarlı tasarıma ve yazılım-kodlamaya ilgisi olan öğrencilerimizin tercih etmesi yararlı olacaktır. Alanımızdan mezun öğrencilerimiz elektrik santralinin kurulum aşamasında, işletilmesinde ve bakım-onarımında çalışabilecektir. Mezun öğrencilerimiz Lise Diplomasıyla birlikte İş Yeri Açma Belgesine de sahip olmaktadır. Üniversite hedefi olan öğrencilerimiz de önlisans ve lisans programlarında eğitim-öğretim hayatlarına devam edebileceklerdir. Mesleki ve akademik anlamda başarılı öğrencilerimiz, gelişimlerini bir adım öteye taşıyabilmek adına Erasmus+ Projesiyle Avrupa'da staj yapma olanaklarına sahiptir.

Ülkemizde ve Dünya'da artan enerji ihtiyacının karşılanmasında yenilenebilir enerji kaynaklarının giderek önem kazanması ve enerji piyasasına yapılan yatırımların artması sebebiyle Yenilenebilir Enerji Teknolojileri geleceğin mesleği olma yolunda adım adım ilerlemektedir.

Enerji sektörünün hızla gelişmesi sebebiyle bu alanda uzman ve yetişmiş iş gücüne olan ihtiyaç artmıştır. Çok geniş bir alana yayılan sektör, dalında uzmanlaşmış personele ihtiyaç duymakla birlikte bu personelin eğitimi de ayrı bir önem arz etmektedir. Bu sebeple yenilenebilir enerji teknolojileri alanında yeterlik sahibi meslek elemanlarının yetiştirilmesi kaçınılmaz bir zorunluluk halini almıştır. Şimdi olduğu gibi gelecekte de Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı; sanayinin kalbi, teknolojinin beyni olmaya devam edecektir.